Göz Bankası ve Kornea Nakil Merkezi
22 Mart 2021

Göz kornea dokusu hastalıklarına bağlı körlükler hem ülkemiz genelinde hem de bölgemizde oldukça yaygındır. Gözün en ön cam tabakası olarak bilinen kornea tabakasının fonksiyonunu kaybetmesi ile körlük yaşanan bu hastalıklarda tedavi cerrahi olup, kornea nakli ameliyatıdır.

Toplumda göz nakli olarak da bilinen kornea nakli, hayatını kaybetmiş uygun vericiden alınan saydam kornea dokusunun hastalıklı alıcı kornea ile değiştirilme ameliyatıdır. Kornea nakli ameliyatı, kişideki hastalığa ve derecesine göre tam kat (PKP…) ya da kısmi (DALK, DMEK, limbal kök hücre…) olarak yapılabilmektedir. Nakil ameliyatları; daha iyi görme, göz bütünlüğünü tekrar sağlama, tedavi veya görmeyen opak kornealı gözlerde kozmetik gibi çok farklı amaçlarla yapılabilmektedir.

Kornea nakli ameliyatları kliniğimizde hem klasik tekniklerle hem de femtosaniye laser destekli olarak yapılabilmektedir. Aynı zamanda, nakil ameliyatları sonrası sıklıkla ortaya çıkan yüksek numaralı görme kusurlarının excimer laser ile tedavisi de uygulanmaktadır.

gozbankasi1.PNG
gozbankasi2.PNG


Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası ilk olarak Mayıs 2014’te Sağlık Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış ve faaliyete başlamıştır. Göz Bankası ekibi tarafından kornea, sklera, limbal kök ve konjonktiva gibi göz dokuları uygun vericilerden elde edilmektedir. Göz Bankamız 24 saat süreyle kesintisiz faaliyet göstermektedir.

Bankamız, bünyesinde bulunduğu hastane ve iş birliği yaptığı doku kaynağı merkezlerindeki her potansiyel verici adayını incelemekte ve verici olma şartlarına sahip olanlardan doku almaktadır. Dokuların uygunluğu banka labaratuarında belirlendikten sonra kornea nakli için hazırlanmakta ve uygun hastalara nakil ameliyatı yapılmaktadır. Gerektiğinde ve acil ihtiyaç durumlarında başka nakil merkezlerine de usulüne uygun şekilde dağıtımı yapılmaktadır.  

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası ve Kornea Nakil Merkezi deneyimli bir ekip ile çalışmalarına devam etmektedir;

Doç. Dr. Yusuf Koçluk (Göz Bankası Tıbbi Müdürü, Sorumlu Dr.), Op. Dr. Burcu Kasım(Dr.), Niyazi Kara (Laboratuvar yöneticisi), Ahmet Kozanoğlu (Kornea teknisyeni), Veli Yılmaz Kanburoğlu (Kornea teknisyeni), Zöhre Canımoğlu (Banka sekreteryası ve arşivleme)

Kornea nakli gereken veya kliniğimize refere edilen hastaların başvurularını, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanemiz B blok Zemin katında göz kliniği içinde bulunan Göz Bankası ve Kornea birimine yapmaları gerekmektedir. Muayeneleri ve tetkikleri yapılan hastaların uygun görülmesi halinde, kornea doku bekleme sırasına bankamız görevlileri tarafından iletişim numaraları alınarak kayıtları yapılmaktadır. Kornea donor dokularının elde edilmesi ile bekleme sırasından uygun hastalar nakil için aranmakta ve ameliyatları gerçekleştirilmektedir.

Göz Bankası Hedefleri: Uluslararası Göz Bankalarına akreditasyon sağlamak ve uluslararası alanda faaliyet göstermek, donör sayısını artırıp bekleyen hasta sayısını azaltmak, doku saklama ve hazırlama işlemlerinin geliştirilmesi, daha fazla nakil merkezine hazırlanmış doku transferi sağlamak.