Epilepsi
26 Nisan 2022

Epilepsi nedir
     Halk arasında ‘’sara hastalığı’’ olarak bilinen epilepsi, epileptik nöbetlere kalıcı yatkınlık ile karakterize; nörobiyolojik, bilişsel, psikolojik ve sosyal sonuçlara yol açan kronik bir beyin bozukluğudur. Epileptik nöbet ise, beyindeki anormal aşırı veya senkron nöronal aktiviteden kaynaklanan, bulgu ve/veya semptomların ortaya çıkmasına neden olan geçici bir durumdur. 
     Epilepsi nöbetleri, ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Nöbet tipleri beynin hangi bölgesinde başladığına göre değişir. Epilepsi atağına her zaman bilinç kaybı eşlik etmek zorunda değildir. Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, bozulan zaman ve mekân duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme, boş boş bakma, irkilme şeklinde de ortaya çıkabilir; ancak çoğu zaman hastalar meydana gelen nöbetin sadece kısmen farkındadır. Nöbetler genellikle 1-2 dakika içinde sonlanır ancak hastanın tamamen kendine gelmesi 30 dakikayı bulabilir. Epilepsi nöbetinin, 5 dakikadan uzun sürmesi ya da hastanın kendine gelmeden arka arkaya nöbet geçirmesi durumu status epileptikus olarak adlandırılır. Acil müdahale gerektirir. Müdahaleye rağmen nöbeti durdurulamayan hastalar yoğun bakım ünitelerinde takip edilir.
      Epilepsi nöbetlerinin bazılarında hasta nöbetin gelmesinden çok kısa bir süre önce kendine güvenli bir pozisyon yaratırken büyük nöbetlerin bir kısmında ise hasta bilincini kaybederek yere düşer. Hastaların yaralanmaları daha çok bilincin kaybedildiği nöbet sırasında meydana gelir.
Epilepsi krizi geçiren biri ile karşılaşırsanız;
Öncelikle hastayı güvenli bir yere yatırın ve başını kucağınıza alın
Dilin geriye kayarak soluk borusunu kapamaması için başını yana çevirin
Hemen 112 acil servisi arayın
Çenesinde kasılma varsa dilini ısırmaması için dişlerinin arasına havlu benzeri yumuşak bir bez sıkıştırılabilir
Hastanın rahat nefes alabilmesi için etrafında kalabalık oluşturmayın, 
Hastanın çevresinde kendisine zarar verebilecek eşyalar uzaklaştırın ve eğer varsa hastanın gözlük, kravat, eşarp gibi eşyalarını çıkarın
Nöbet esnasında olanları gelen ekibe aktarabilmek için dikkatle takip edin
Nöbet geçtikten sonra hastanın kendine gelebilmesi için bir süre aynı pozisyonda kalmasını sağlayın


Epilepsi nedenleri nelerdir?
            Epilepsi,her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır.En sık görüldüğü dilim ise çocukluk ve yaşlı erişklinlik dönemidir. Epilepsi anne-babadan çocuklara geçmez. Yani kalıtsal bir hastalık değildir. Epilepsi kalıtsal bir hastalık olmamasına rağmen gelişme eğilimi bazı ailelerde daha fazladır.  Bununla birlikte epilepsinin oluşumu için bazı dış faktörlerin de bulunması gereklidir. Çoğu zaman epilepsi nöbetinin nedeni bilinmese de saptanabilen nedenler şunlardır:
Travma
Beyin dokusunun gelişimsel bozuklukları
Genetik hastalıklar
Hipokampal skleroz
Beyin tümörleri
Hipoksik iskemik beyin hasarları (ör: serebral palsi)
Santral sinir sistemi enfeksiyonları (menenjit, ensefalit)
İmmun aracılı inflamasyonlar
İnme (beyin damar tıkanıklığı ya da beyin kanaması sonrası)

Epilepsinin Tanı Yöntemleri Nelerdir?

          Epilepsi tanısı esas olarak hastanın tıbbi öyküsüne dayanarak konmaktadır. Hekiminiz nöbetlerin sıklığı, şekli, ne kadar sürdüğü, hangi yaşlarda başladığını sorgulayacak ve fizik muayene yapacaktır.
        EEG, beynin elektriksel aktivitesini ölçen bir cihazdır. Kontrolsüz elektriksel deşarjların beynin hangi bölgesinden başladığının tespitine yardımcı olur. Beyinde nöbetlere neden olabilecek yapısal bir problem olup olmadığını gösteren MR ve Bilgisayarlı Tomografi incelemeleri epilepside kullanılan diğer yöntemlerdir.
Epilepsi tedavisi
        Tedaviye genellikle tek bir epilepsi ilacı ile başlanır. Doz yavaş yavaş artırılır. Verilen ilacın yetersiz kaldığı durumlarda ise ikinci bir ilaç tedaviye eklenir veya ilaç değiştirilebilir. Öncelikle ilaç tedavisi ile nöbetlerin durdurulması amaçlanır. Bu nedenle ilaçların düzenli kullanımı tedavinin temel prensibini oluşturur. Antiepileptik ilaçların bazı yan etkileri mevcuttur, ilaç başlandığında doktorunuz size bu yan etkilerden bahsedecek ve sizi düzenli aralıklarla takip edecektir. İki yıl boyunca en az 2-3 uygun antiepileptik ilacın yeterli dozda ve sürede kullanılmasına rağmen hala nöbetleri devam eden hastalar dirençli epilepsi kabul edilir. Bu hastalar birtakım tetkikler yapıldıktan sonra eğer uygun iseler cerrahi tedaviye yönlendirilir.
         Epilepsi bazı tipleri dışında süreklilik arz eden bir hastalıktır. Nitekim bazı hastalar için ilaç tedavisi yaşam boyu gerekli olabilir. Hastanın bir nöroloji uzmanı tarafından düzenli olarak takibi elzemdir.

Epilepsi polikliniği, her hafta perşembe günleri A blok zemin kat Nöroloji kliniğinde hizmet vermektedir.
.

  • .
  • .
  • .
  • .
  • .


.