ROP (Prematüre Retinopatisi Tanı ve Tedavi Merkezi)
11 Nisan 2023

Prematüre retinopatisi erken doğum öyküsüne sahip bebekleri etkileyen bir hastalık olup   dünya çapında ‘’ROP’’ (Retinopathy of prematurity) adıyla bilinmektedir. Gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklere prematüre bebek denir.
Bu hastalık gözün retina adını verdiğimiz sinir tabakasının damarlanmasını etkileyen bir hastalık olup, halen dünyada çocukluk çağında görülen körlüklerin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Hastalığın 5 evresi olup doğru tanı ve zamanında müdahale ile bu körlüklerin birçoğu önlenebilmektedir.
Hastalığın doğru tanınabilmesi için tarama ve tedavi kriterleri uluslararası yapılan çalışmaların sağladığı bilimsel veriler ışığındaki rehberler ile belirlenmiştir. Bebeğin doğumundan sonraki 4. Haftasında ilk ROP muayenesinin yapılması gerekmektedir.
Prematüre Retinopatisi Tanı ve Tedavi Merkezi

ROP Muayenesi
ROP muayenesi diğer göz muayenelerinden farklıdır.
-Muayeneden önce yaklaşık 1-1.5 saatlik  damlalarla muayeneye hazırlık süreci vardır.
-Gözün sinir tabakasının daha iyi değerlendirilebilmesi için muayenenin karanlık bir odada yapılması gerekmektedir. Odada aynı zamanda acil müdahale gereksiniminde kullanılmak üzere gerekli ekipmanın bulunması önemlidir.
- Muayene esnasında bebeği yeni doğan resüsitasyonunda tecrübeli bir hemşire tutulmalı ve muayene boyunca gözlemlemelidir.
- ROP muayenesi yapacak hekim bu konuda tecrübeli olmalıdır. Muayene hekim tarafından başa takılan ve indirek oftalmoskop denilen özel bir aletle yapılmaktadır. Bebeğin gözünü açıp yön vermek için göz telleri kullanılmaktadır.
- Muayene sonucuna göre hastaya tekrar kontrol randevusu verilmekte ya da taburcu edilmektedir.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde ROP Tanı ve Tedavi Birimimiz bu konuda aktif olarak tüm bölgemize hizmet vermektedir.

Uz. Dr. Zeynep Buket Cansever
Uz. Dr. Ayşe Bozkurt Oflaz

Randevu almak için ROP sekreteri Yasemin hanımla iletişime geçilmelidir.
Telefon: 0 (322) 455 90 90- Dahili :  2146
Cep Tel: 0 (532) 767 08 11
E-mail: roppoliklinigi01@gmail.com
Adres: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, B Blok, ROP Tanı ve Tedavi Birimi

**** Gün içinde yaşanan yoğunluktan dolayı Whatsapp’tan Yasemin Hanım’a bebeğinizin adı-soyadı, doğum tarihi, doğum kilosu ve doğum haftası ve yeni doğan yoğun bakımda kalış süresini yazarak randevunuzu alabilirsiniz.